Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Redusere vannskader selv

Dette kan du gjøre selv for å unngå vannskader

Statistisk sett er det større fare for at du opplever vannskader enn innbrudd i boligen din. Alle som har opplevd vannskader vet at det er en kostbar, og ikke minst tidkrevende affære. Heldigvis kan du selv ta noen enkle grep for å redusere risikoen i ditt hjem.

Her finner du en liste med konkrete tips og råd om hvordan du hindrer vannskader innendørs og utendørs.

Valg av rørlegger, produkter og dokumentasjon er avgjørende
Det aller viktigste når det gjelder forebygging av vannskader er å sørge for at rørleggerarbeid i boligen utføres av kvalifisert fagperson.  Valg av produkter er også svært viktig. Alle produkter skal være testet etter nordiske standarder og det skal følge med dokumentasjon som bekrefter egnethet for norske forhold. Kjøper du tjenester og produkter fra en rørleggerbedrift med grossistforbindelse skal du kunne føle deg trygg på at arbeidet som utføres følger gjeldende normer og regler.  

Ta vare på all dokumentasjon du får av rørleggeren. Dersom skader oppstår blir jobben enklere for den som skal rette opp hvis det finnes dokumenter som viser hva som er gjort og hvor eventuelle skjulte rør og installasjoner ligger.
Som forbruker er du ansvarlig for vedlikehold av installasjonene dine. Du kommer langt med sunn fornuft og noen faste rutiner for hvordan du behandler installasjoner på bad, kjøkken og vaskerom. 

Hvor er stoppekranen?
Alle i husstanden må vite hvor stoppekranen er plassert og vite hvordan denne stenges.Dersom en lekkasje skulle oppstå, er det viktig å få stanset den så hurtig som mulig, før vannet gjør for stor skade. Dersom skaden allerede er et faktum, bør man kontakte brannvesen, forsikringsselskap og rørlegger. Les mer om hva du skal gjøre dersom boligen din får vannskader.

De fleste vannskader skjer når folk ikke er hjemme. Da får lekkasjen god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller, samt ødelegge møbler og annet inventar. For å forebygge slike lekkasjer kan du stenge vanntilførselen til boligen når du reiser bort. Produktet NRL Smartstopp er en magnetventil med trådløs tilkobling som monteres på hovedstoppekranen. Denne kobles videre til en bryter ved inngangsdøra, eller direkte på alarmsystemet. Slik kan du enkelt stanse all vanntilførsel med et tastetrykk når du forlater boligen din. En rørleggerbedrift kan hjelpe deg med dette.

 

 

Les mer om vannskader: 

Slik unngår du fuktskader 

Se flere artikler om vannskader 

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?