Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Vannbåren varme komfort og inneklima

Vannbåren varme - ord og uttrykk

Hva er vannbåren varme?

Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av ord og uttrykk. Det viktigste er å vite at boligen trenger minst en energikilde og en varmeavgiver. Her finner du en oversikt over de vanligste energikildene og varmegiverne.

   
Vannbåren varme
er oppvarming som bruker vann som energibærer.
      
Rør legges fra en energikilde fram til varmeavgiverne. Vannet avkjøles gjennom varmeavgiverne og sirkulerer tilbake til energikilden for igjen å varmes opp. Vannbåren varme er en forutsetning for å kunne utnytte energikilder på en effektiv og miljøvennlig måte, og er et grunnprinsipp i miljøvennlig oppvarming.

Boligen din trenger minst én energikilde og én varmeavgiver. Innenfor disse kategoriene finnes mange ulike varianter, og hva som passer best i din bolig avhenger av flere ting: klima, topografi, innredning og varmebehov.

Når du skifte til vannbåren varme bør du kontakte rørlegger for en gjennomgang av dine behov. Da kan du få tips til hvilke løsninger som passer best til din bolig.

Energikildene angir hvor energien som omskapes til varme kommer fra. I naturen er selvsagt solen vår viktigste kilde, men når det kommer til omgjøring av energi til oppvarming i boliger, finnes mange ulike kilder og metoder for å nyttiggjøre seg varmen.

Varmegiverne knyttes til det vannbårne oppvarmingsanlegget og slipper varmen ut i huset eller leiligheten. Det finnes mange typer varmegivere, og de kan og bør kombineres.
  
Les om fordelene med vannbåren varme.

 

Mer om varmepumper og vannbåren varme

Hvilken varmepumpe skal du velge? Les en sammenligning av de ulike typene her.

Hvordan virker en varmpeumpe?

Vannbåren gulvvarme, veggvarme og radiatorer

Solfangere - La sola varme boligen

Fjernvarme

Biobrensel

Andre spørsmål om vannbåren varme? Les vår artikkelsamling.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?