Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

  • Hjem -
  • Gammel forside -
  • Hvordan kan rørleggeren hjelpe meg å redusere risikoen for vannskader?
Illustrasjonsbilde Rørlegger redusere vannskader

Hvordan kan rørleggeren hjelpe meg å redusere risikoen for vannskader?

I tillegg til å utføre rørleggerarbeid etter gjeldende forskrifter og normer, kan rørleggeren bidra med gode løsninger for å senke risikoen for vannskader ytterligere. Det finnes en rekke produkter på markedet som varsler ved lekkasje eller stanser vanntilførselen til boligen.

Dårlig håndverk er dessverre en gjenganger blant årsakene til vannskader. I følge Plan- og bygningsloven (pr. 1. juli 2010) må utførende kunne dokumentere at han er faglig kvalifisert. I de aller fleste tilfeller vil det si at alt arbeid knyttet til vanntilførsel må utføres av rørlegger.

Ved oppussing bør du stole på rørleggerens rådgivning og grundig vurdere tiltak for å redusere risikoen for vannskader.

  • I eldre bad er gulv og vegger sjelden tilstrekkelig tettet. Badekar bør derfor ikke skiftes ut til fordel for dusj hvor vannet renner rett på gulvet hvis du ikke samtidig oppgraderer til gjeldende våtromsstandard.
  • Varmtvannsberederen bør stå i rom med sluk. Er varmtvannsberederen 15–20 år gammel, bør den kontrolleres jevnlig av fagperson.
  • Membran og tilpasning av sluk er to svært viktige faktorer for å sikre at vannet ikke gjør skade. Dette, sammen med alt rørarbeid, bør alltid overlates til skikkelige fagfolk.

Våtromsnormen
Benytter du en rørlegger som har våtromssertifikat er du sikret at badet ditt bygges etter gjeldende forskrifter så langt det lar seg gjøre. Overlat våtromsarbeid til erfarne rørleggerbedrifter, da slipper du å måtte dokumentere alt arbeid du selv har gjort dersom uhellet skulle være ute.

Påbudt med vannstoppventil
Vannstoppventil er en automatisk stoppekran som stenger vanntilførselen når den får signal om fukt eller lekkasjer. Vannfølere er kabel med små sensorer som registrerer vann- eller fuktforekomst og sender beskjed videre til vannstoppventilen om å stenge vanntilførselen.

I Teknisk forskrift 2010 stilles det krav om at vannstoppventil ved alle nymonteringer av vannførende utstyr i rom uten sluk. Eksempler på dette er oppvaskmaskin, Side- by- side kjøleskap, is-dispensere og kaffemaskiner. Disse produktene må monteres av rørlegger.
Siden vanntrykket i Norge skiller seg fra resten av Europa, bør du også lytte til rørlegger dersom han anbefaler å montere reduksjonsventil for å redusere vanntrykket. Det kan også være aktuelt å oppgradere plastslangene som følger med.  Kjøleskap med isbitmaskin bør plasseres på vanntett underlag.

Les mer om hvilke løsninger rørleggeren kan levere for å beskytte badet ditt mot vannskader.

Se flere artikler om vannskader 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?