Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsfoto tette rør

Tette rør

Fett, matrester, hår og annet organisk avfall bidrar til å tette avløpsrørene. Uten jevnlig vedlikehold øker sannsynligheten for tette rør. Her får du tips til hva du kan gjøre på egenhånd når sluk og avløp ikke tar unna vann.

 

Start med det enkleste. Kokende vann i avløpet bidrar til å fjerne fettrester fra såpe eller mat. Blir fettet flytende kan det dras med ut slik at det ikke lenger blokkerer i vannlåsen. Hvis dette ikke er tilstrekkelig må det sterkere lut til.

Bruk flytende avløpsåpner
 

Flytende avløpsrens anbefales. Rørleggerforretninger selger spesialprodukter som ikke skader rørene. Avløpsåpner i pulverform må skylles ut med store mengder vann fordi pulver som blir liggende i rørene lett forsteiner. Dette kan igjen forårsake ytterligere problemer. Derfor fraråder de fleste rørleggere å bruke pulverprodukter på tette rør.  

Rens vannlåsen for å unngå tette rør


Vannlåsen, eller sluket, bør renses ca én gang hvert halvår. Hvordan du renser vannlåsen kan du se her rense vannlåsen. Dagens plastrør er forholdsvis enkle å ta fra hverandre, mens eldre koblinger krever verktøy. Eldre rør som har stått lenge bør du i hovedsak overlate til fagfolk. Husk uansett å plassere en bøtte under rørene før du demonterer. Om du opplever tette rør igjen kort tid etter at du har renset vannlåsen bør du kontakte rørlegger.

Rens av rør i boligen

Spyling av rørsystemet pleier å ordne det meste. Rørleggeren kan sette deg i kontakt med firma som kan spyle avløp. Flere av disse har også utstyr til å gjennomføre rørinspeksjon med kamera. En inspeksjon med kamera vil avsløre om det er skader eller brudd på rør som krever utbedring.

Men husk at det viktigste er å forebygge. Mange tette rør kunne vært unngått om fett ble tørket av med tørkepapir og kastet i søpla istedenfor å bli skyldt ned i avløpet.

 

 

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?