Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Vedlikehold bad og vaskerom

Slik vedlikeholder du vanninstallasjoner på bad og vaskerom

Tips for vedlikehold av badet og vaskerommet

En rørlegger kan hjelpe deg med å velge de riktige produktene og løsningene for din bolig, men for at baderomsmøbler og installasjoner skal fungere optimalt over tid, må du selv ta ansvar. Jevnlig renhold og vedlikehold reduserer faren for fukt- og vannskader og sikrer investeringen din i mange år fremover.

    
Sluk
. Hår og såperester hindrer vannet i å renne fritt og fører til mange vannskader.  Gjør det til en rutine å tørke over sluket etter å ha dusjet.

Vannlåser. Vannlåser bør renses halvårlig. Løft bort risten på sluket, løft opp vannlåsen og fjern hår og såperester. Bruk gjerneen børste for å fjerne rester som sitter fast. Dette gjelder også på vaskerommet.

Armatur. Rens silen i vannkranen årlig, eller når du merker at trykket blir dårligere.

Gulvklosett. Hold gulvet rundt toalettet tørt og rent, slik at du lett kan oppdage eventuelle lekkasjer. Rengjør med ripefrie skuremidler.

Veggklosett. Er det skåret ut en lekkasjekile nede ved gulvet, er det viktig å holde dette området tørt og rent, slik at du oppdager eventuelt lekkasjevann som kommer inne fra veggen. Rengjør med ripefrie skuremidler. 

Servant. Hold avløpet rent for hår og såperester. Blir det tett kan du benytte en flytende avløpsåpner. Regngjør servant med ripefrie skuremidler.

Badekar. Hold øye med avløpet med jevne mellomrom for å være sikker på at alt vann ledes til sluk. Enten ved å løfte til side fronten eller ved å kikke i inspeksjonsluken som skal være tilgjengelig ved integrerte løsninger. Rengjør jevnlig med ripefrie skuremidler.

Silikon. Silikon er en fleksibel fugemasse, som skal sørge for at det ikke sprekker opp i skjøter, som i overgang gulv/ vegg.  Silikon er ferskvare og vil ikke vare evig. Se etter misfarging og sprekker.

Varmtvannsbereder. Varmtvannsbereder bør være plassert i rom med sluk. Undersøk jevnlig for å utelukke lekkasjer. Blandeventil og termostat bør stilles ved behov.

Vaskerom. Vannslanger til maskiner bør byttes ut hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstengning. Har du utslagsvask på vaskerommet må du også her sørge for at klesfibre og såperester ikke tetter igjen avløpet.

Serviceavtale? For mange kan det være en god idè å tegne en halvårlig serviceavtale med en rørleggerbedrift. Rørleggeren kan hjelpe deg med ettersyn av sanitær- og varmeanlegg, samt klargjøre boligen for langtidsfravær eller kalde vintre. Du kan også få hjelp til å rense sluk, filtre og vannlåser.
  
Slik vedlikeholder du kjøkkenet.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?