Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsfoto lekkasjesikring

Lekkasjesikring

En av fem vannskader oppstår i tilknytning til løse vanninstallasjoner som bereder, vaskemaskin, oppvaskmaskin, eller kjøleskap med vanntilkobling, viser tall fra Sintef.

Vannstoppeventiler, reduksjonsventiler og dryppbrett er alle rimelige løsninger som kan bidra til å forhindre store skader. 

I Teknisk forskrift fra 2010 stilles det krav om vannstoppventil når man monterer såkalt vannførende utstyr i rom uten sluk. Dette er for eksempel oppvaskmaskin, kjøleskap med isbitmaskin, dampovner og kaffemaskiner. Dette gjelder selv om boligen er eldre. Bytter du ut gamle produkter med nye vannførende må du altså montere vannstoppeventil.

Vannstoppeventilen fungerer som en automatisk stoppekran som stenger vanntilførselen når den får signal om fukt eller lekkasjer. Siden vanntrykket i Norge skiller seg fra resten av Europa, er det også en god ide å montere reduksjonsventil for å redusere vanntrykket. Kjøleskap med isbitmaskin bør dessuten plasseres på vanntett underlag. Om ikke gulvet er vanntett kan du plassere et dryppbrett under. Dette får du hos varehus som selger hvitevarer.

Varmtvannsberedere anbefales plassert i rom med sluk og det diskuteres også om dette bør bli et krav i ny teknisk forskrift. I snitt oppstår lekkasjer fra seks bereder i døgnet i Norge (tall fra Finans Norge). Enn så lenge kan varmtvannsbereder plasseres for eksempel i under benk på kjøkkenet eller i skap i stuen. Men da må lekkasjesikring være montert.

-Vi registrerer dessverre at beredere i rom uten sluk er en dårlig løsning uavhengig av lekkasjestopper. Folk er lite flinke til å ta konsekvenser av slitasje og elde på beredere før skaden har oppstått, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge.

Mer om hva du gjør når skaden har oppstått finner du her

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?