Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Isolere rør

Isolering av rør

Når gradestokken kryper nedover, bør rørene isoleres for å unngå stopp i vannforsyningen, eller frostspreng og sprukne rør. I tillegg sparer du energi, penger og miljø.

I verst tenkelig tilfelle kan rør som ikke er isolerte føre til grobunn for legionella i kaldtvannsrørene.

- Når du har rør som ikke er isolerte, fyrer du for kråka. Dersom du ikke har isolerte rør kan du dessuten risikere kondens på kaldtvannsrørene, sier markedssjef i Glava, Lars Fillip Kolbu.
Kondens kommer på overflater av kalde rør som er omgitt av varm og fuktig luft, og kan enkelt unngås ved å isolere røret.

20 års investering
Det er særlig på senhøsten før frosten setter inn, at det er lurt å sjekke "åpne" vannrør i kalde, gamle kjellere. Ifølge Kolbu bør både varmt- og kaldtvannsrør isoleres, og har du rør fra varmepumpe bør disse isoleres ekstra godt da det transporteres mye energi gjennom disse rørene.

Når rørene først er isolert, varer isolasjonen i minst 20 år. Vannrør langs eller gjennom yttervegg må isoleres riktig for å unngå frostsprengning.

Rask rørsjekk
- Vannrør i gamle trekkfulle kjellere er spesielt utsatt, i tillegg til alle hytter med innlagt vann. Da er det viktig med god isolering ved rørføring i kalde krypkjellere. Husk at isolering ikke produserer varme, men kan ta vare på energien i røret i noen timer. Har du spesielle utfordringer i kalde kjellerrom, er vårt råd å bruke Isoterm rør, sier Kolbu.

Det er fullt mulig å isolere rørene selv, men Kolbu anbefaler å snakke med rørleggeren dersom du ikke er spesielt handy. Rørleggeren kan også enkelt sjekke om rørene allerede er isolert eller ei. I eneboliger kan du se om vannrørene er isolert fra varmtvannsbereder til tappested. 
- Ta på yttermantel, den bør ikke kjennes "varm". Er den varm har du mye å tjene på en tilleggsisolering eller isolere på nytt, forklarer Kolbu.

 

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?