Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Varmekabler, vannbåren varme og varmepumpe
Du trenger ikke å legge varmekabler i gulvet for å kunne installere vannbåren varme.

Du trenger ikke varmekabler for å få vannbåren gulvvarme

Vannbåren varme uten varmekabler

Mange tror at det må legges varmekabler i gulvet for å kunne installere vannbåren varme. Misforståelsen har ført til at mange kvier seg for installere en miljøvennlig oppvarmingsløsning i eldre boliger. Men det vannbårne systemet kan like gjerne ledes inn i rom via radiatorer og veggvarme.

Radiator fortsatt populært

Radiatorer er fortsatt et godt alternativ, særlig hvis man ikke ønsker å bryte opp gulv for å legge varmekabler eller varmerør. Vannfylte radiatorer gir generelt en jevnere varme i rommet enn man får ved elektriske panelovner, og mindre støv. Fortrinnsvis skal radiatorene plasseres under vinduene for å hindre trekk og kaldras. Med nye U-verdier og større krav til tetthet, kan radiatorene plasseres på innervegg for eventuelt å forenkle rørføringene og gjøre anlegget rimeligere.
Moderne radiatorer kan lages i nær sagt alle utførelser og design.

Veggvarme i stedet for varmekabler

Veggvarme er et alternativ til radiator. Foreløpig er det lite brukt, men erfaringer viser at brukerne er godt fornøyd med komforten ved bruk av veggvarme. Bruk av veggvarme krever noe større heteflate enn gulvvarme, men forskjellen er ikke stor.
Veggvarme kan bygges på flere måter. Det kan være lurt å bruke innervegger slik at varmen kan utnyttes på begge sider av veggen. Brystningsvegger er i mange tilfeller en god løsning for veggvarme.

Vannbåren gulvvarme uten varmekabler

Ønsker du varme i gulvet uten bruk av tradisjonelle varmekabler, kan varmerør være et ypperlig valg. Tradisjonelt har det vært radiatorer som sørger for oppvarmingen i vannbårne systemer, men nå er varmerør i gulvet i ferd med å overta. Selve prinsippet er det samme, men gulvvarme har flere fordeler. Gulvvarme hindrer transport av støv og sikrer et godt inneklima. Temperaturen kan senkes uten at det går ut over komforten.

Ettersom rommet varmes opp over en stor heteflate får man en jevnere temperatur. Det gir økt komfort, ikke minst for små barn som oppholder seg mye på gulvet. Ved bruk av gulvvarme kan overflatetemperaturen holdes lav grunnet store flater. Akkurat som med tradisjonelle varmekabler, forebygger varmerør fuktproblemer på gulvet, og gjør livsforholdene for husstøvmidd vanskeligere. Lav temperatur på vannet som sirkuleres, gir en mer effektiv utnyttelse av solvarme og varmepumper.

Ta gjerne kontakt med en av våre 670 medlemsbedrifter for råd om din bolig. Søk etter rørlegger i ditt område her.

 

Mer om varmepumper og vannbåren varme

Hvilken varmepumpe skal du velge? Les en sammenligning av de ulike typene her.

Hvordan virker en varmpeumpe?

Solfangere - La sola varme boligen

Fjernvarme

Biobrensel

Andre spørsmål om vannbåren varme? Les vår artikkelsamling.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?