Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Bak flisene. Husk også på membran og ventilasjon.
Å planlegge det estetiske på badet er det morsomste ved oppussing, men tenk også på det "kjedelige" - som membran og ventilasjon.

Snu på flisa

Ikke glem de "kjedelige" tingene som membran og ventilasjon når du planlegger å pusse opp.

Før du pusser opp badet må du ta en rekke beslutninger om alt fra farger til armaturer. Men de viktigste valgene handler om det som er bak flisene.

- Vi rørleggere skjønner jo også at folk synes det er morsomst å planlegge det estetiske og de praktiske hverdagsopplevelsene, som om du skal ha massasjedusj med én eller to hoder. Men det er nettopp for å sikre fortsatt gode hverdagsopplevel­ser både etter ett og fem år at det er viktig å tenke også på de ”kjedelige” detaljene som membran og ventilasjon, sier rørleggermester Ben Schreier.

Ben Schreier er daglig leder i rørleggerbedriften Nore VVS AS i Oslo, og talsperson for Skikkeligrørlegger.no.

Tids-sluk
Schreier har sett mange eksempler på hvor galt det kan gå, og baderomseksperten opplever at det er de samme tingene folk glemmer før de går i gang. Som å være ute i god tid.

– Sluket må byttes langt oftere enn det folk tror – i hvert fall de som er eldre enn 30 år, fordi det stilles nye krav til tettheten i overgang mellom membran og sluk. Da kan du ikke ringe rørleggeren dagen før du ønsker jobben gjort. Det er for eksempel ikke sikkert naboen i etasjen under synes det er greit at vi ringer på klokken 7 om morgenen og sier at vi skal pigge opp taket i leiligheten hans, sier Schreier.

Dette må du huske på når du skal pusse opp badet - se video.

Dyrt med dårlig planlegging
Ventilasjon er et annet viktig stikkord. Ventilasjonen skal være slik at luftehullene i vegg eller tak trekker mer luft enn det som kommer inn gjennom en slisse i døren. Det skaper et undertrykk som trekker fuktigheten ut gjennom ventilasjonsanlegget, ikke ut gjen­nom døren og ut i boligen.

Og i baderomsverdenen er det dessverre ikke slik at ute av syne også er ute av sinn. I hvert fall ikke lenge. Det er dessuten det som ligger bak flisene som koster aller mest – som membran, rør og koblinger, støp- og snekkerarbeid.

– Dårlig planlegging kan fort bli dyrt. Enten fordi bud­sjettet sprekker underveis fordi du har satt bort alle pengene på fliser og servanter i stedet for membran og ventilasjon, eller enda verre at du etter en viss tid får en skikkelig overraskelse fordi noe bak flisene ikke virker som det skal og du må åpne alt opp igjen, sier rørleggermester Ben Schreier.

Det kan du unngå ved å sikre deg en DDV-instruks.

Verdt å huske på

  • Ikke drøm deg bort i forgylte servanter før du har snakket med fagfolk om det som ligger bak flisene – det er her det virkelig koster.
  •  Forsikre deg om at badet får god nok lufting gjennom en fungerende ventilasjon.
  • Er badet ditt over 30 år gammelt? Sluket skal skiftes når eldre bad pusses opp. Nye for­skrifter stiller strengere krav til tett overgang mellom membran og sluk.
  • Bor du i bygård eller flermannsbolig, bør du informere naboene om oppussingsplanene dine i god tid slik at de er forberedt på at taket deres eventuelt må pigges opp.
  • Når du henter inn anbud, bør du forsikre deg om at rørleggeren følger standarder og bruker skikkelige produkter tilpasset norsk vanntrykk.
  • Sikre deg dokumentasjon. Bestiller du en VVS-tjeneste har du krav på dokumen­tasjon. Benytter du en av rørleggerbedriftene i søkemotoren her, har du også krav på en DDV-instruks.

Slik velger du riktig rørlegger.

 

Mer om oppussing av bad og kjøkken

Oppussingstips og vedlikehold

Oppussing av bad eller vaskerom - Dette bør du tenke på 

Bygge nytt bad eller vaskerom? Sjekkliste

Slik får du riktig sluk på badet

Oppussing og vedlikehold av kjøkken 

Se alle artikler om oppussing og vedlikehold av bad og vaskerom. 

 

Inspirasjon og innredning

Baderomsinnredning

Dusj og dusjløsninger for fremtiden 

Et vaskerom med stil

Berøringsfritt blandebatteri og armatur 

 

 

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?