Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Bilde av ung jente med mobil

Kjøpsforståelsen er lav blant unge

Boligkjøpere under 30 år er i liten grad opptatt av å spørre etter dokumentasjon av arbeid som er utført i boligen. Mer oppmerksomme boligkjøpere kan forhindre overraskelser.


46 prosent av boligkjøperne under 30 år sier at de i liten grad var opptatt av dokumentasjon i forbindelse med boligkjøpet. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Skikkeligrørlegger.no.

- Som kjøper må du sette deg inn i arbeidet som er utført på boligen, i tillegg til hvordan og hvem som har gjort jobben. Hvis du kjenner godt til objektet du kjøper, unngår du ubehagelige overraskelser, sier fagsjef i Rørentreprenørene Norge og talsperson for Skikkelig rørlegger, Are Skaar Nielsen.

Bevissthet øker med alderen
Mens de yngste boligkjøperne i liten grad etterspør den verdifulle dokumentasjonen, øker bevisstheten med alderen. Ifølge undersøkelsen svarer 46 prosent av boligkjøperne mellom 30 og 40 år, at de i stor grad har vært opptatt av å se dokumentasjon på arbeidet som er utført på boligen. 32 prosent av kjøperne under 30 år sier det samme.

Håndverkerbransjen er stor og uoversiktelig, men ved å etterspørre dokumentasjon kan du forsikre deg om at arbeidet er utført av skikkelige fagfolk som arbeider etter norsk standard.

- Våtrom er mye mer kompliserte enn for eksempel stue eller soverom. Derfor er det viktig at du som kjøper har dokumentasjon på hva som er utført av håndverk, og hvem som har gjort det. På den måten kan du være forberedt om det oppstår plutselige skader eller du avdekker fukt, sier Skaar Nielsen.

Dokumentasjon gir trygghet
Det er særlig viktig å sjekke våtrom nøye på visning, og det er det som ligger bak flisene det er viktig å etterspørre dokumentasjon på. Det vil si skjulte bygningsdeler som membran og skjult røropplegg.

Det sikreste er om det finnes skriftlig doku­mentasjon fra håndverksfirma som har utført rehabiliteringen eller oppgraderingen. Be om en oversikt over arbeider som er utført og hvilke produkter som er benyttet i bad og våtrom. Det bør også ligge ved bilder av skjulte installasjoner og en enkel bruksanvisning for badet.

- Dokumentasjon med foto forenkler arbeidet om det skulle oppstå skader, sier Skaar Nielsen.

Forskjell på nyoppusset og renovert
Det er langt fra alle som sikrer seg dokumentasjon i forbindelse med oppussing, og prospekter kan ha tynt med faktabasert dokumentasjon.

- Det er forskjell på nyoppusset bad og renovert bad. Hvis prospektet lover renovert bad skal for eksempel rør i veggen være oppgradert. De samme kravene stilles ikke til et nyoppusset bad, da dreier det seg mer om ytre endringer, sier Skaar Nielsen.

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?