Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Dette kan fordyre nybygg av bad

Selv om tekniske installasjoner på bad, vaskerom og kjøkken ikke er ment å vare evig, er det viktig å gjøre grundig forarbeid og fagarbeid, for å sikre investeringen din i mange år fremover. Valg av håndverker, produkter og en fornuftig planløsning er alle faktorer som må tas hensyn til, og som kan påvirke sluttfakturaen.


Universell utforming
Plan- og bygningsloven fra 2010 krever at minst et baderom i boligen skal ha universell utforming. Hva innebærer universell utforming?  Selve rommet må være større enn det som tidlig har vært vanlig praksis, og det stilles krav til gulvplass. Siden dette betyr at boligbyggere nå må bygge større leiligheter enn tidligere, vil det naturligvis fordyre boligen. Bygger du nytt bad i en eksisterende bolig, er du fritatt fra kravet om universell utforming.

Planløsning bolig
Hvordan de ulike rommene er plassert i boligen har mye å si for sluttsummen. Dersom rom med vanntilførsel er plassert i nærheten av hverandre, krever rør og installasjoner mindre ekstraarbeid siden det allerede er satt av plass til dette i veggene. Legges rom med vanntilførsel langt fra hverandre vil det fordyre oppussingen siden det må bygges nye kanaler for rør, ventilasjon og elektrisitet.

Valg av produkter
Baderomsmøbler og sanitærinstallasjoner kan være med på å fordyre prosessen. Bruk rørleggeren som rådgiver når du skal velge vask, toalett og dusjløsning.

Det er godt mulig du finner billigere produkter annet steds, men vær da klar over ditt ansvar for at produktet er godkjent. Mangler produktet dokumentasjon, kan rørleggeren nekte å montere dette for deg, og du risikerer å bli sittende med et toalett for mye. Vær også klar over at rørleggeren kan heve timeprisen sin dersom du leverer produkter selv. En rørleggerbedrift tjener penger på produktsalg sammen med arbeidstimer. Dersom inntekten fra produktsalget faller bort, må bedriften nødvendigvis hente inn det tapte ved å legge på timeprisen. De fleste av oss mottar stadig tilbudsaviser på produkter i postkassen, vær klar over at disse prisene sjelden inkluderer montering.

Endringer underveis
Forsinkelser i levering av produkter, arbeid som avhenger av andre yrkesgrupper og andre endringer underveis kan forekomme. Rørleggerens opplysningsplikt krever at du blir informert om dette. Du skal ikke betale for forsinkelser som ikke skyldes deg, men av og til oppstår situasjoner som kan påvirke budsjettet. Sett av en økonomisk buffer til uforutsette endringer, så slipper du bekymring når sluttfakturaen skal betales.

Valg av håndverkere
Valg av dyktige og skikkelige håndverkere er alfa og omega når du skal sette i gang en byggeprosess. Selv om vi her fokuserer på rørleggerens oppgaver, gjelder vår oppskrift på å finne skikkelige rørleggere for alle håndverksgrupper. Slik velger du riktig rørlegger.

Kontrakt
Skriv kontrakt. Last ned gratis kontrakter fra Standard Norge, beskriv oppdraget og dine forventninger så nøyaktig som mulig, samt dato for ferdigstillelse og eventuelle konsekvenser ved forsinkelser.

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?