Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjon: VVS-sjekk av ny bolig

VVS-sjekk når du overtar ny bolig

Skal du overta helt ny bolig? Før du signerer overtakelsesprotokollen, sjekk bad og våtrom grundig. Det kan spare deg for penger, irritasjon og mange diskusjoner.

 

De fleste diskusjoner om alvorlige feil og mangler i nye boliger dreier seg om bad, våtrom og vvs. Mye kunne vært oppdaget allerede på overtagelsestidspunktet. Mange kvier seg for å teste produkter og utstyr på overtagelse. Det er det liten grunn til. Rørleggerens råd er: Bruk tid og test.

Her får du tips til hva du bør se etter.   

Fuging: Fugene skal være pene og hele. Sjekk baderom, kjøkken og andre steder det er fliser. Det skal være silikon i alle hjørner og mot andre flater som for eksempel kjøkkenbenken.  

Vifte: Sjekk at det er vifte på badet. Viften skal enten slå seg på automatisk når det kommer fuktighet i rommet, eller den kan være styrt med manuell bryter.  

Kjøkken og rom uten sluk med vanntilkoplet utstyr: Test utstyr som er koblet til vann. Vannstopperventil skal være montert i kjøkkenbenk eller ved hovedstoppekrana. Den er utstyrt med føler og vil stenge av vann automatisk om lekkasje skulle oppstå. I dag er automatisk vannstoppeventil et krav når for eksempel bereder, oppvaskmaskin, kaffemaskin, dampovner, side-by-side-kjøleskap og lignende er montert i rom uten sluk.  

Bad: Sjekk at alt vanntilkoplet utstyr virker. Skru på dusjen. Hellingen på gulvet er slik at vannet renner til sluket og ikke flyter utover. Teknisk forskrift stiller faktisk krav til dette.  

Vegghengt toalett med skjult sisterne: Ved overgangen mellom gulv og vegg skal det være en slisse slik at lekkasjer oppdages tidlig. Ved en eventuell lekkasje ved åpningen skal vannet ledes til sluk eller føre til automatisk stenging av vannet.  

Overflater: Overflater i glass, porselen, fliser og malte flater skal være uten skader.  

Skap: Baderomsinnredning skal være godt festet til veggen.  

Dokumentasjon: Når du overtar en helt ny bolig skal det følge med dokumentasjon for installasjoner og produkter. Denne dokumentasjonen skal gi informasjon om igangsetting, forvaltning, drift og vedlikehold av byggverk, tekniske installasjoner og anlegg. Du har også krav på opplæring knyttet til installasjoner du skal betjene, som for eksempel hovedstoppekran, vannstopperventiler, oppvaskmaskin, blandeventiler på bereder og termostater på radiatorer.  

 

Hva hvis?
Oppdager du feil og mangler er det viktig at du ikke forsøker å rette opp selv, eller at du hyrer inn fagfolk med forventning om at entreprenør tar regningen. Entreprenøren har en lovbestem rett til å kunne rette opp feil og mangler. Dette skal skje innen rimelig tid. Ett år etter overtagelsen kan du kreve at entreprenøren kommer på en ettårsbefaring. Normalt vil entreprenøren ta kontakt for å gjennomføre ettårsbefaring. Ved ettårsbefaringen kan du påpeke eventuelle feil som har dukket opp i løpet av året. 

 
Skulle noe oppstår underveis sier loven «Vil forbrukeren gjøre gjeldene mangler som var eller burde vært oppdaget ved overtaking, må dette gjøres så snart råd er.»  
 

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?