Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Bilde av bad

Pusse opp bad

For å pusse opp bad vellykket er det viktig med planlegging og dyktige fagfolk. Her er rørleggernes råd:


Å pusse opp bad eller bygge nytt bad eller vaskerom er en tidkrevende og kostbar prosess. Her har vi samlet noen gode tips og råd til deg som har tenkt å pusse opp badet. Disse rådene kan også komme godt med til som vurderer å pusse opp bad, men også til deg som allerede er i gang med prosessen med å pusse opp bad.

Det er viktig å tenke nøye gjennom hvilke krav du stiller når du skal pusse opp bad. Hvem skal bruke badet? Er det et familiebad som skal brukes daglig, eller er det et bad på hytta som brukes sjeldnere? Hvor mange mennesker skal dele badet? Alt dette er viktig å ta i betraktning når du skal pusse opp bad. 

Valg av håndverkere når du skal pusse opp bad

 • Plan- og bygningsloven sier at alt våtroms- og rørleggerarbeid skal utføres av fagkyndige personer. Du gjør derfor lurt i å velge en rørlegger som ansvarlig for å pusse opp ditt bad.
 • Bruk tid på å finne frem til riktig håndverker. Her finner du en oversikt over alle medlemsbedrifter i Rørentreprenørene Norge.

Inngå kontrakt med håndverker

 • Da vet alle parter hva som er avtalt og til hvilken tid og pris. Norsk Standard har utviklet gratis forbrukerkontrakter som kan lastes ned.

Økonomi

 • Når du skal pusse opp bad bør du ha oversikt over hvor mye du vil pusse opp for før du starter arbeidet. Dette legger føringer for hvor omfattende rørleggerarbeid som kan utføres, samt hvilke produkter du har råd til. Rørleggeren kan hjelpe deg med et kostnadsoverslag og gi råd om kostnadseffektive løsninger til ditt bad.

Forventningsavklaring og planlegging

 • Forklar til rørleggeren hvilke forventninger du har til sluttresultatet.

Det være seg lagringsplass, rom til å bevege seg på, hvordan badet skal brukes og av hvor mange, eller hvilken stil du ønsker.

Valg av produkter

 • Produktene du velger til badet skal være egnet for bruk i Norge.

Norsk vanntrykk skiller seg fra de fleste andre europeiske land, derfor er heller ikke alle produkter tilpasset norske forhold. Handler du produkter via en rørlegger med grossistforbindelse kan du være trygg på at du kjøper anbefalte produkter.

 • Ønsker du selv å handle produkter til å pusse opp bad med, er det ditt ansvar å fremskaffe dokumentasjon, på et nordisk språk, som bekrefter at produktet bokstavelig talt holder vann. Rørleggeren kan nekte å montere produkter uten nødvendig dokumentasjon.

Planløsning

 • Dersom baderom, kjøkken og vaskerom ligger i tilknytning til hverandre, bør du beholde rommenes plassering. Dette skyldes at det allerede er satt av plass i vegger, gulv og tak til nødvendige rørføringer og installasjoner.

Legges rom med vanntilførsel langt fra hverandre vil det fordyre oppussingen siden rør må ledes lenger og tekniske kanaler må bygges flere steder. Dette krever plass.
Du bør også ta hensyn til hvor servant og dusj har stått tidligere når du pusser opp bad, endringer av dette gjør oppussingen dyrere.

Plan- og bygningsloven slår fast at alle nye boliger skal ha minst ett baderom med såkalt livsløpsstandard og universell utforming. Det betyr at det må være mulig å manøvrere en rullestol inn og ut av badet. Skal du pusse opp bad i en eksisterende bolig er du fritatt fra kravet.

Hensyn til eksisterende løsninger

 • Det eksisterende røropplegget har mye å si for omfanget av oppussingsjobben.

Alder på røropplegget avgjør om dette bør skiftes ut når du pusser opp badet eller om du slipper unna med å gjøre kun estetiske eller andre synlige endringer.

Gamle rør bør skiftes ut når du pusser opp bad

 • Tekniske installasjoner, som røropplegg, er ikke ment for å vare evig. Er rørene 15-20 år gamle bør de skiftes, siden faren for at en vannskade vil oppstå i nærmeste fremtid er forholdsvis stor.
 • Det anbefales å oppgradere til gjeldende våtromsnorm, dette innebærer også membran, våtromsplater, krav til sluk og mansjetter.

Endringer underveis i byggeprosessen

 • Oppdages problemer underveis som bør utbedres eller kan forbedres, skal håndverkeren kontakte deg for godkjenning før arbeidet settes i gang. Dersom akutte tilfeller oppstår, som at et rør springer lekk, bør rørleggeren uansett sette i gang nødvendige tiltak selv om han ikke får informert deg først.
 • Skader eller mangler som i utgangspunktet ikke kan oppdages ved befaring, kan oppdages underveis. Dette kan føre til merarbeid for rørleggeren. Vær i dialog med rørleggeren, så slipper dere overraskelser når dere skal pusse opp bad.

Planlegger du å pusse opp bad på egenhånd?

I dag kan du i teorien i stor grad pusse opp bad på egenhånd. Men husk at du blir personlig ansvarlig for at arbeidet er utført i henhold til gjeldene regler. Hvis du ønsker å kunne dokumentere at badet er pusset opp etter våtroms normen ved for eksempel et salg, må du bruke faglærte til å pusse opp badet.
 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?