Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Bilde av boligannonse
Totalrenovert, oppusset, rehabilitert - innholdene i begrepene er ikke klart definert. Derfor er det viktig å sjekke at det er samsvar mellom det som står i prospekt og takst.

Nyoppusset bad, men ikke alltid nytt

Dette må du sjekke på visning

Det er stor forskjell på om badet er nyoppusset, totalrenovert eller rehabilitert. Her er rørleggerens tips til hva du bør vite.


Som boligkjøper er det lurt å være ekstra oppmerksom på visning, det er ikke alle som har et like bevisst forhold til begrepene «nyoppusset», «totalrenovert» eller «rehabilitert».

Nyoppusset bad vs totalrenovert bad
- Et nyoppusset bad kan bestå av ny innredning som nytt dusjkabinett, malte overflater eller nye fliser.
- Rørene på et nyoppusset bad kan være gamle og dårlig vedlikeholdt, og kan når som helst trenge
rehabilitering. Orienter deg derfor nøye om hva type oppussing som er gjennomført.

- Et totalrenovert bad innebærer at også rør er byttet ut, og det er generelt foretatt viktig vedlikehold på baderommet, slik at badet fremstår teknisk som nytt.

Foreligger skriftlig dokumentasjon?
Det sikreste er om det finnes skriftlig dokumentasjon fra håndverksfirma som har utført rehabiliteringen eller oppgraderingen. Be om en oversikt over arbeider som er utført og hvilke produkter som er benyttet i bad og våtrom. Det bør også ligge ved bilder av skjulte installasjoner og en enkel bruksanvisning for badet.

Still kontrollspørsmål
Langt fra alle sikrer seg dokumentasjon i forbindelse med oppussing. Prospekter kan ha tynt med faktabasert dokumentasjon.

Lover prospektet «nyoppusset bad» uten at dette dokumenteres verken skriftlig fra håndverker eller i en tilstandsrapport, er det grunn til stille kontrollspørsmål og sjekke en del forhold selv.

Nye fliser over gamle?
Flis på flis trenger ikke nødvendigvis være noen dårlig løsning. Men et gammelt bad blir ikke nyoppusset av at nye fliser er lagt på gamle. Er det flis på flis, spør om det er monter membran på vegger og gulv og ellers om hva som er gjort under flisene.

Sluket bør fremstå ryddig
Det er nettopp i overgangen mellom sluk og membran eller i mangel av en skikkelig overgang at de fleste store lekkasjeskadene oppstår. Om sluket ser gammelt og dårlig vedlikeholdt ut er det et dårlig tegn. For å være garantert et tett bad må sluket være skiftet.
 
Rørfordelingsskap
Dersom badet er nyoppusset med skjult røropplegg skal det finnes et rørfordelingsskap.
Kikk inni skapet. Det skal se ryddig og skikkelig ut.
Skapet skal dessuten være drenert til et rom med sluk eller montert lekkasjestoppventil/ føler i skapet. Skapet skal sikre at lekkasje på rørsystemet oppdages raskt.

Toalett
Mange nyoppussede bad har montert vegghengt sisterne. I bad bygget etter 2010 skal det være skåret ut en liten spalte helt nede ved gulvet som slipper lekkasjevann ut.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?